Daniel Klijn (Auteur Verenigingen Veranderen) en Lisanne Koster (Adviseur sociaal domein bij BMC) zijn docenten van de opleiding Sportadviseur en leggen uit waarom adviseurs een belangrijke functie vervullen in de sportsector. Op het moment dat een club voor een uitdaging staat of ambities heeft, dan kan ondersteuning van buitenaf daarbij hulp bieden. “Een adviseur wordt over het algemeen ingezet wanneer er iets moet gebeuren of veranderen op een club”, legt Koster uit. “Het kan om een ambitie gaan, maar ook om een probleem waarmee de club te maken heeft. Zo kan een sportvereniging verduurzamingsambities of moderniseringsambities hebben, kampen met een vrijwilligerstekort of met teruglopende ledenaantallen.”
Sportverenigingen zijn bijzondere organisaties, veelal gerund door vrijwilligers en met specifieke eigenschappen legt Klijn uit. “Daar heb je rekening mee te houden en je als adviseur toe te verhouden” Er wordt vaak te makkelijk gedacht over veranderprocessen binnen clubs. “Ook bij verduurzaming en modernisering zul je stapsgewijs te werk moeten gaan. Een plan maken is één, maar daarvoor draagvlak creëren binnen de vereniging, omgaan met weerstand en de daadwerkelijke uitvoering rond krijgen is twee” aldus Klijn.

Begeleiding van begin tot eind van het traject
Een sportadviseur helpt de club bij het uitzetten van de juiste koers en is verantwoordelijk voor het gehele traject met als doel om het probleem of vraagstuk uiteindelijk op te lossen. “Het begint altijd met een intake waarbij de adviseur het vraagstuk van de club goed in kaart brengt. In de sportsector willen we vaak al snel overgaan tot actie, maar het is juíst belangrijk om eerst met mensen te praten zodat je je als adviseur een goed beeld kan vormen van de huidige situatie, want dat is je vertrekpunt. Wanneer je een club goed wilt adviseren, dan is het belangrijk om ook met de trainers, de ouders en met de gemeente in gesprek te gaan, maar ook een rondje park op zaterdagmiddag hoort daarbij. Er is echt tijd nodig voor die verkenning om uiteindelijk tot een goede opdrachtformulering en een gedegen plan van aanpak te komen” aldus Koster.
Door van tevoren helder in kaart te brengen voor welke uitdaging de club staat, is het mogelijk om de juiste vervolgstappen vast te stellen. De ene keer is daarbij de inzet van een duurzaamheidsspecialist nodig; de andere keer een expert op het gebied van vrijwilligersmanagement of dan weer iemand die veel verstand heeft van het onderwerp diversiteit en inclusie. “Voorheen waren we geneigd om clubs aan allerlei workshops of trajecten te laten deelnemen waar dan verder vaak geen vervolg aan werd gegeven. Nu leren we adviseurs om gerichter ondersteuning aan te bieden op basis van een duidelijk plan van aanpak en een heldere opdrachtformulering. We zien dat dit tot betere resultaten en tot meer tevredenheid bij de clubs leidt” zegt Koster.
Kernkwaliteiten sportadviseur
Een goede sportadviseur is verantwoordelijk voor het gehele traject dat een club doorloopt tijdens zijn ontwikkelproces. “Een goede adviseur dient het belang van de club en doorloopt samen met de club het gehele traject van A tot Z”, zegt Koster. Vaardigheden zoals goed luisteren, samenvatten, doorvragen, omgaan met weerstand, feedback geven en het groepsproces begeleiden zijn daarbij belangrijk. “Je hoeft niet alles zelf te kunnen, maar je moet wel weten waar je zelf goed in bent en waar je anderen voor wilt inzetten.” Daarnaast is het van belang dat je beschikt over voldoende kennis van de sportsector, zowel van de sportverenigingen als wat er speelt bij de gemeenten en sportbonden.
NOC*NSF start in oktober 2024 nieuwe opleiding
Dit najaar start opnieuw een zesdaagse opleiding sportadviseur op congrescentrum Papendal in Arnhem. De opleiding bestaat uit zes trainingsdagen, waaronder één tweedaagse met overnachting. De opleiding biedt uitvoerig ruimte voor het behandelen van casuïstiek uit de werkpraktijk. Voor meer informatie en inschrijving ga naar: