Ga naar hoofdinhoud

Beweegvriendelijke leefomgeving:

Skills Garden

Lees verder

Skills Garden is een samenwerking van het Athletic Skills Model (ASM) en Kragten. Het is een buitenruimte die we attractief en beweegvriendelijk inrichten tot een plek waar verschillende doelgroepen graag bewegen en bijeenkomen. Een plek voor iedereen dus. In de Skills Garden wil je direct sporten, spelen en bewegen of hier naar kijken. Door onder andere hoogteverschillen, aantrekkelijke belijning en enkele vaste onderdelen word je uitgenodigd om veelzijdig te bewegen, waardoor je werkt aan het verbeteren van motorische vaardigheden zoals balanceren/vallen, klimmen/klauteren en trappen/schieten/mikken. Daarnaast worden de verschillende beweegmogelijkheden binnen een Skills Garden op een logische manier met elkaar verbonden. Deze grondvormen integreren we in een groene aantrekkelijke omgeving met aandacht voor o.a. water, biodiversiteit en duurzaamheid.

Lees verder

Transparant proces

Bij de ontwikkeling van een Skills Garden is het van wezenlijk belang dat wederzijdse verwachtingen van begin af aan duidelijk zijn. We trekken samen met de opdrachtgever, en eventuele stakeholders, op om te komen tot een zo breed mogelijk gedragen plan bij de opdrachtgever, maar zeker ook de gebruikers. Gedurende het proces blijven we voortdurend met elkaar in gesprek, zodat tijdig bijgestuurd kan worden om een optimaal eindresultaat te bereiken. Een Skills Garden is maatwerk en pas succesvol als deze optimaal aansluit bij de wensen en behoeften van de omgeving, voor nu maar ook zeker met het oog op de toekomst!

De voordelen van ASM

Het Athletic Skills Model (ASM) biedt de onderbouwing voor het gebruik van de Skills Garden. Binnen het ASM staat het aanpassingsvermogen en veelzijdig bewegen centraal. Een veelzijdige ontwikkeling voorkomt blessures, leidt tot betere prestaties, zorgt voor meer plezier en creativiteit en draagt daarmee bij aan de vitaliteit en fitheid van mensen.

De visie achter Skills Garden

Kragten en ASM hebben vanuit dit gedachtegoed een visie voor de buitenruimte ontwikkeld die bijdraagt aan een gezonder en vitaler leven. Deze visie wordt in de praktijk vertaald in de inrichting van een specifieke plek of een gebied onder de noemer ‘Skills Garden’. Uitdagingen als beweegarmoede, eenzaamheid, individualisering en lifestyleziekten worden binnen dit concept aangepakt, met oog voor beleving en aandacht voor groen, biodiversiteit en water.

Een belangrijk onderdeel van het Athletic Skills Model is dat gebruikers eerst plezier krijgen in bewegen voor ze zich verder ontwikkelen. Zo krijgen ze een veelzijdige basis om een leven lang in beweging te blijven. Het gaat bij het Athletic Skills Model om de kwaliteit van bewegen. Het gaat daarbij niet om één sport, maar om vaardigheden (Skills). Om dit praktisch toe te passen heeft het ASM hiervoor de ‘Schijf van 10!’ ontwikkeld, die bestaat uit tien grondvormen van bewegen. Bij de inrichting van de Skills Garden geven we al deze grondvormen een plek. Daarmee hebben de gebruikers een leven lang profijt hebben van kwalitatief veelzijdige basis!

Op verschillende plekken in de samenleving

Er zijn al diverse Skills Gardens in Nederland gerealiseerd, van schoolpleinen, openbare parken tot aan “open ”sportparken. Dit jaar worden nog twee Skills Gardens gerealiseerd in België en Engeland. Naast het ontwerp verzorgen we ook het gehele voortraject met betrokkenen en omgeving. Hieronder lichten we, samen met de opdrachtgevers, een tweetal trajecten toe. Het betreft een Skills Garden in het hart van de Schilderswijk Den Haag, waar de focus ligt op sport en spelen in de wijk en een Skills Garden Pius Park Panningen waar we een geheel park ontworpen hebben met een aantal kenmerkende Skills Garden elementen, dit samen met 22 betrokken partijen.

Skills Garden Haagse Sporttuin Schilderswijk

In maart 2022 is de Skills Garden in de Haagse Schilderswijk in gebruik genomen. Het is inmiddels uitgegroeid tot een plek waar wekelijks honderden kinderen, jongeren en volwassenen uit de wijk veelzijdig kunnen sporten, spelen en bewegen.

Sebastiaan Nederhoed, coördinator van de Haagse Sporttuin Schilderswijk: “Het van oorsprong als schooltuin dienstdoende terrein, lag tot 2005 doelloos tussen de school en de huizenblokken in. Veilig sporten in de buitenlucht kon toentertijd niet en daarmee werd het nieuwe initiatief om de basisschooljeugd in beweging te brengen geboren. De Haagse Sporttuin Schilderswijk was een feit. Weer 15 jaar later was deze beweegplek toe aan renovatie. De kans werd aangegrepen om nóg meer potentieel uit deze plek te halen. Onder de verschillende voorstellen en inspirerende voorbeelden ontstond de wens voor een eigen Skills Garden.” In de afdeling Sportvoorzieningen van de gemeente Den Haag vond Nederhoed zijn medestanders.

Nederhoed: “Als je de Schilderswijk op internet opzoekt vind je vooral een hoop negativiteit. Negatief nieuws verkoopt nou eenmaal goed. In de Schilderswijk is het echter erg gezellig en er gebeuren zo veel mooie dingen. Dat wordt helaas minder vaak benoemd”, aldus Nederhoed. De exploitatie van de Skills Garden is in handen van de Haagse Scholen, stichting voor openbaar onderwijs. Met de nieuwe Skills Garden hoopt de van oorsprong als gymdocent opgeleide coördinator de wijk nóg meer in beweging te krijgen en te werken aan gezonde wijkbewoners.

“Na schooltijd bieden diverse verenigingen uit Den Haag hier lessen aan, waarvoor kinderen van zeven basisscholen zich kunnen inschrijven. Dat aanbod is nodig, want er zijn weinig sportverenigingen in deze wijk, die volgens het CBS ook nog eens als één van de armste wijken van Nederland bestempeld kan worden.”

Daarnaast biedt het een prachtige locatie voor buitengymlessen en wordt hier structureel ook de pauzesport verzorgd. Het wordt volgens Nederhoed echt een inclusieve sportplek in de wijk. “In de avond is hier ‘sport voor meiden’, die naast voorlichting in de school ook gezamenlijk komen sporten. Er komen groepjes volwassenen voetballen, moeders uit de wijk krijgen hier hun fietslessen en voor de jongeren in de wijk verkennen we de mogelijkheden om op deze locatie te bootcampen.”

Nederhoed is trots op het eindresultaat en is ervan overtuigd dat er een mooie basis ligt voor de komende jaren: ”Mijn ambitie is dat we wijkbewoners de mogelijkheden bieden om dagelijks te sporten. Een aanbod waar zowel kinderen, jongeren als ouderen aan kunnen deelnemen, op verschillende momenten van de dag en dat we zo een bijdrage leveren aan de gezondheid en sociale cohesie van de wijk.”

Skills Garden Pius Park Panningen

Stel je voor: een gebied van meer dan 10 hectare met uitnodigende sport- en ontmoetingsplekken, een school, een moskee, wandel- en fietsroutes, heel veel groen, omgeven door woningen en zorgwoningen. De auto parkeer je aan de zijkant van het park. Sportverenigingen werken samen, ook de school sport veel buiten, scholieren wandelen met ouderen uit de buurt en enkele faciliteiten, zoals fietsenstallingen, worden gedeeld. Iedereen kan meedoen. Een open park dat gezondheid en ontmoeten stimuleert.

Maatschappelijke vraagstukken

Ruud van Dam is projectleider Pius Park vanuit de gemeente Peel en Maas. Ruud: “Het mooie van dit plan is dat het antwoord geeft op heel veel maatschappelijke ontwikkelingen. Eenzaamheid, overgewicht en sociale integratie om een paar hele belangrijke te noemen. Als voorbeeld: De Zorggroep heeft in dit gebied woningen voor mensen met dementie. Zij geven aan meer naar buiten te willen, anderen te willen ontmoeten. Alleen al het zien van sportende jeugd of mensen die plezier maken, heeft positieve invloed.

Verenigingen hebben veel baat bij samenwerking. Om sportfaciliteiten te delen, maar ook om samen te werken in het bestuur. Wet- en regelgeving wordt steeds complexer, dus is het slim deze kennis en kunde in je backoffice te combineren. Het plan voor Pius Park is organisch ontstaan vanuit een sterke behoefte. Bottom-up, dus niet ver weg achter een computer.”

De “Blauwe Zone” van Peel en Maas

Ine Jacobs is één van de initiatiefneemsters van Pius Park. Als locatiemanager van sportcomplex Thyas is zij onderdeel van het kernteam dat ongeveer zes jaar geleden startte met de eerste ideeën. Ine: “Ik ben fan van de zogenaamde ‘blauwe zones’ in de wereld. Dit zijn gebieden waar mensen door hun gezonde leefstijl meetbaar langer leven. De omgeving zoals die nu hier is, is onsamenhangend en niet per se uitnodigend. Er is ook niet eerder stedenbouwkundig naar gekeken. Het is soms onveilig, overal rijden auto’s en verenigingen en gebruikers zitten nog te vaak op hun eigen eilandje. Terwijl er voor sportverenigingen veel aan gelegen is om meer samen te werken om de gezamenlijke kosten te beperken. Maar mijn grootste drijfveer is dat we een gebied realiseren dat bijdraagt aan de mentale en fysieke gezondheid van heel veel mensen. Elkaar ontmoeten in een groene omgeving en lekker gevarieerd bewegen, zijn cruciaal voor onze gezondheid.” De visie van het Athletic Skills Model wat tot uiting komt in de Skills Garden versterkt dit.

Op zoek naar de essentie

Kragten adviseert en speelt een rol in de technische planvorming. Tommy van den Dungen, adviseur Skills Garden (Kragten): “De eerste stap die wij in dit proces hebben gezet, is het echte gesprek voeren met alle partners in het project. Direct viel ons op met hoeveel ziel en zaligheid de vele vrijwilligers voor dit plan knokken. Daar heb ik echt bewondering voor! En hun enthousiasme is aanstekelijk. Ze geloven ergens in. Als je antwoord hebt op de vraag waarom je iets doet, kun je een duurzaam plan maken dat voldoet aan de verwachtingen van nu én de toekomst.” Ine vult aan: “In een eerdere versie van ons plan was de auto nog in het park aanwezig. Kragten heeft dit aan de kaak gesteld – het klopte niet met de essentie van wat we willen. De auto uit het park weglaten, was echter voor sommige partners in het begin een brug te ver. Kragten heeft dat proces tijd gegeven en mensen op een transparante manier meegenomen in de ideeën. Heel professioneel en prettig.” 

Combinatie van hard en zacht

In het park krijgt sporten veel ruimte. Ine: “Mijn droom is een PiusPas waarmee iedereen ook van alle verenigingsfaciliteiten gebruik kan maken. Het is tijd voor meer samenwerking en minder individualisme!” Daarnaast zijn biodiversiteit, waterhuishouding en sociale cohesie belangrijke thema’s in het park. Allemaal ingepast in het gebied met behoud van de bestaande gebouwen zoals de school, sportverenigingen en moskee. Ruud: “Kragten heeft op een zeer professionele manier alle technische én sociale facetten vertaald naar een ontwerp. Ze combineren de harde en de zachte kant.