Ga naar hoofdinhoud

Mobiliteitsprojecten voor breedtesport

Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van jouw sportorganisatie? Ga met Erasmus+ Sport naar het buitenland om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen bij Europese collega’s!

Lees verder

Wat is een Mobiliteitsproject voor breedtesport?

Mobiliteitsprojecten voor breedtesport is een laagdrempelig subsidieprogramma, met het doel om lokale sportaanbieders te versterken. Dit is de eerste mogelijkheid van Erasmus+ Sport die wordt gecoördineerd door het Nationaal Agentschap, wat betekent dat je gemakkelijk in contact komt om vragen te stellen, om feedback te krijgen, of een adviesgesprek te plannen!

Het doel is om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen bij een andere (of meerdere) sportorganisatie(s) in Europa. Op deze manier versterk je je organisatie, en doe je nieuwe, waardevolle contacten op. Een projectaanvraag is altijd ‘zendend’, wat inhoudt dat een Nederlandse sportorganisatie subsidie aanvraagt om met personeelsleden en/of vrijwilligers naar het buitenland te gaan.

Voor wie is het bedoeld?

De nadruk van het programma ligt op de lokale sportaanbieders. Sportverenigingen en andere sportclubs kunnen een aanvraag indienen. Deelnemers kunnen dan coaches, bestuurders of andere vrijwilligers zijn. Ook personeel van sportbonden, lokale- en regionale overheden en andere organisaties in de breedtesport kunnen meedoen, zolang duidelijk is wat de meerwaarde van het project is voor het versterken van lokale sportclubs.

Activiteiten

De totale duur van een project is drie tot achttien maanden, waarvan een gedeelte een fysieke activiteit betreft. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

  • Job shadowing (2-14 dagen)
    De deelnemers zijn voor een korte periode te gast bij een ontvangende organisatie in een ander land. Het doel is nieuwe kennis, ideeën en vaardigheden opdoen door mee te kijken in de dagelijkse werkzaamheden van een medewerker in de ontvangende organisatie.
  • Coaching- of trainingsactiviteiten (15-60 dagen)
    In deze variant spenderen de deelnemers een langere periode in de ontvangende organisatie. Het verschil met ‘job shadowing’ is dat de deelnemers nu een actieve rol innemen in de ontvangende organisatie. Door mee te draaien, taken uit te voeren en uit te wisselen ontstaat er extra verdieping in de uitwisseling.

Zoals je ziet is de projectduur een stuk langer dan het fysieke bezoek in het buitenland. Dit komt doordat ook de voorbereidingstijd en de vervolgacties onderdeel zijn van het project. Het is namelijk de bedoeling dat de opgedane kennis en vaardigheden worden toegepast in het reguliere werk, en idealiter ook met andere organisaties wordt gedeeld.

Doelen van het programma

Het doel van Mobiliteitsprojecten voor breedtesport is het versterken van lokale sportaanbieders, door het personeel de mogelijkheid te bieden om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen bij Europese collega’s. Dit draagt bij aan het versterken van de breedtesport, wat belangrijk is gezien de waarde van sport voor gezondheid, het opbouwen van relaties en sociale inclusie. Qua onderwerpen zijn vele thema’s passend in een project, onder meer de onderstaande: 

  • Capaciteitsopbouw binnen breedtesportsportverenigingen
    en -organisaties;
  • Het versterken van een toegankelijk en inclusief sportaanbod;
  • Goed sportbestuur;
  • Integriteit in sport en een veilig sportklimaat;
  • Het opzetten en versterken van een Europees netwerk voor personeel en vrijwilligers in de breedtesport.

Meer Informatie?

Het Nationaal Agentschap Erasmus+ helpt je graag verder op weg, maak gebruik van onderstaande ondersteuningsmogelijkheden:

Centrale acties Erasmus+ Sport

Interesse in andere subsidiemogelijkheden van Erasmus+ Sport? Deze worden centraal in Brussel door het ‘Europees Uitvoerend Agentschap Onderwijs en Cultuur’ (EACEA) gecoördineerd. Hier zijn subsidies aan te vragen voor grotere projecten, die ‘partnerschappen’ worden genoemd. Kijk voor meer informatie op:

Meer Weten?

Jurgen Aarden kan je er alles over vertellen

Mail
Ik wil graag een aanvraag doen